Den Grå Kastrullen

Genre: Pedagogisk Barnlitteratur

Allting börjar i en mörk kartong i en affär för länge, länge sedan. När kastrullen blivit köpt händer många saker. Både roliga och tråkiga. Hur ska det gå för den grå kastrullen?

Det här är berättelsen om hur allting började i en mörk kartong för länge, länge sedan. Den tjänstvilliga kastrullen har en så bra och rymlig form att den får vara med om både det ena och det andra uppdraget. För det mesta är han glad. Det är klart att det gjorde ont i huvudet när han fick en bula på locket.

Men en gång händer något riktigt sorgligt. Popcornen bränner vid! Vad ska hända nu med den grå kastrullen?


Pedagogisk tanke med tema KÄNSLOR


I livet kan det hända olika saker med oss som gör oss glada ibland och ledsna ibland. Att läsa om den grå kastrullen får barnet att tänka på hur det kan kännas för andra som gör sig illa. Jag har tänkt mig att boken kan användas för samtal om känslor, självuppfattning och vad som betyder något i livet. Det är inte det yttre som bestämmer vilka vi är.

I den andra delen reser Kasper den grå kastrullen till Paris. Han får en ny vän i flygvärdinnan Karolina. Jag tror han blivit kär!

Snart kommer en ny utgåva med bilder. Den får ett nytt format och ett nytt omslag:

Kasper den grå kastrullen sitter på flygplanet påväg till Paris i Frankrike. Då träffar han den söta flygvärdinnan Karolina. Faktiskt springer han på henne några gånger i Frankrike också. De har kul ihop. Jag tror att Kasper börjar bli lite kär. I kärlekens stad Paris. Han besöker en hel del slott och en känd nöjespark. Gissa vilken!


Pedagogisk tanke med tema PARIS


Att på ett roligt sätt berätta för barn hur det är i Frankrike och i Paris i synnerhet. De får följa med till kända platser. Det här är i sitt ursprung en kapitelbok för nybörjarläsare med stor stil. Det kommer snart ut en nyutgåva i inbunden version med utökad inlaga och bilder. Lite franska ord kommer också till.

Och så kärleken! Den ljuva. Den spirande vackra.

I den tredje delen planerar Kasper den grå kastrullen bröllop tillsammans med Karolina. Det är ju inte självklart med bröllop idag. Det här har en del kristna inslag.

Kasper den grå kastrullen blev kär i Paris och nu har han träffat Karolina flera gånger. De är bästa kompisar. Men ska Kasper våga fria också? Det tar ett tag för honom att lyckas övertyga Karolina, men till slut verkar det som att det är hon som bestämmer att de ska gifta sig.

När bröllopet planeras händer en del roliga saker. För Karolina och Kasper är ganska busiga, båda två. Deras mammor måste hjälpa till. Annars blir det nog aldrig bröllop.


Pedagogisk tanke med tema BRÖLLOP


Visa på att relationer inte alltid är så lätta. Barnet får också följa med på ett bröllop som har en del kristna inslag. Det är ju inte självklart att man gifter sig idag. Kan användas i religionsundervisningen.

I den fjärde delen reser Kasper och Karolina till England. Karolina kör bil på vänster sida och Kasper är lite rädd. De får se många fina orter och så kommer de till London.

Kasper den grå kastrullen och hans fru Karolina reser till England. Karolina får köra den hyrda bilen, för Kasper tycker det är lite läskigt med vänstertrafiken. De kommer till en gullig liten ort i Dorset, där de tittar på hus, en kyrka, hör lamm bräka och äter god mat. De kommer till Engelska kanalen. Därefter bär det av till London. Oj, vad mycket fint det finns att titta på där!


Pedagogisk tanke med tema ENGLAND


Ge en självupplevd bild av England och dess kultur. En del engelska ord förekommer också. Kan användas som komplement till engelskaundervisningen.

I den femte delen reser Kasper och Karolina till Europa. Nu är det Kasper som kör i högertrafiken och det är några stopp på vägen i Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Italien, Schweiz, Tyskland igen och sedan hem.

Kasper den grå kastrullen och hans fru Karolina reser till Europa. De ska egentligen till Italien, men det får du läsa om i nästa bok. Det här är resan med bil genom Europa fram och tillbaka till Italien. Det är mycket man måste veta för att kunna köra på vägarna. I Tjeckien måste Kasper stanna och prata med farbror polisen. Alperna är mystiska och vackra. Och självklart måste kastrullerna stanna vid några kyrkor också som de tycker så mycket om. Undrar hur långt de har kört egentligen när de kommer tillbaka hem? Jag tror du måste hjälpa till och räkna ut det!


Pedagogisk tanke med tema EUROPA


Läsa kartor. Det är nyttigt och då kan man också forska lite om hur långt kastrullerna har rest. Först varje dag och sedan totalt. Det här är en bok med matematiktema. Förutom kulturen och de vackra städerna som kastrullerna besöker. Hur många länder åker de igenom?

I den sjätte delen fortsätter resan genom Europa ner till vackra, varma, underbara och spännande Italien. Solrosor i Toscana, ett lutande torn och en flytande stad, med dofter av oregano och persikor. Följ med kastrullerna på alla roliga utflykter!

Du som har läst om resan till Europa vet att detta är berättelsen om när kastrullerna reste till Italien. Kasper och Karolina bor i den vackra stenstaden Cortona i Toscana och gör utflykter runt omkring. Följ med! Det är både spännande och roligt i Italien. Du får lära dig lite italienska och får recept på pizza och glass.


Pedagogisk tanke med tema ITALIEN


Att på ett roligt sätt lära sig mer om Italien och dess vackra städer och goda mat. Boken innehåller två recept: Kastrullernas italienska pizza och persikoglass.

I den sjunde delen reser de nygifta Kasper och Karolina på bröllopsresa till Israel. Där finns det massor att se och lära sig om. Undrar om inte Karolina har en överraskning till Kasper?

I den sjunde delen reser Kasper och Karolina till Israel på bröllopsresa. Diamanter, båtturer, öknar som blommar, klippor som bär på hemligheter och en sjö som inte lever. Det verkar vara spännande i Israel. Dessutom får kastrullerna lära sig mer om religionerna som finns i landet. Kanske Karolina har en hemlighet att berätta för Kasper?


Pedagogisk tanke med tema ISRAEL


En bok för de lite äldre barnen. De tre monoteistiska världsreligionerna tas upp. Boken avslutas med frågor på texten och facit till frågorna.

Del 8. Kasper och Karolina har fått veta att de ska få ett barn, men det tar lång tid. Därför bestämmer de sig för att resa på en spännande resa till Iran. Moskeer vackra som juveler och en historia som fascinerar! Följ med!

I den åttonde delen i serien om den grå kastrullen reser Kasper och Karolina till Iran. Det blir en spännande rundresa i de mest intressanta städerna i landet och du får lära dig mer om språket, kulturen och om högtider. Välkommen med på resan!

 

Pedagogisk tanke med tema IRAN

 

En bok för de lite äldre barnen. Om landets religion, seder och bruk.

I den nionde delen hoppar vi tillbaka i tiden några år. För nu handlar det om när Kasper den grå kastrullen börjar skolan och får en ny kompis. Fast det är ju förstås inte bara Kaspers kompis utan hela klassens Sebastian Brunte.

Kasper den grå kastrullen ska börja skolan. Det är lite läskigt. Men fröken är snäll och redan första dagen får klassens barn en läxa: att hitta på ett namn till klassens maskot som är en häst. Sedan blir det omröstning. Hästen skulle först bara ha ett namn, men det fick bli två: Sebastian Brunte. Å vad han är duktig! Hästen lär barnen att prata inför klassen och det är så lätt när man haft så roligt tillsammans på helgen. Sebastian får följa med överallt. Men en dag verkar det som att Sebastian har gjort sig illa.


Pedagogisk tanke med tema SKOLA


Svenska, demokrati och kamratskap m.m. Det finns också ett bildtema i boken. Två sidor att färglägga själv. Det är bra att ha en kompis som kan hjälpa en med det man tycker är lite svårt. Och så berättar Kasper lite om den kristna julen.

I den tionde delen reser Kasper och Karolina till norra Sverige och kommer till Sapmi för att se hur samerna lever med sina renar. Du får lära dig om renskötaryrket och om samisk kultur. Kanske du kan fråga dina slöjdlärare om de kan hjälpa till?

Kasper och Karolina bestämmer sig för att resa norrut och hamnar mitt under midnattssolen. När de har svårt att somna på grund av att solen lyser in i bilen kommer de att tänka på renar och samer. Det blir en spännande natt! Lär dig mer om vårt äldsta minoritetsfolk.


Pedagogisk tanke med tema SAMISK KULTUR


Att på ett roligt sätt få veta mer om den samiska kulturen. Slöjd, hemkunskap, SO.

I den elfte delen får Kasper och Karolina äntligen sin bebis. Det blir mycket att göra. Eftersom kastrullbebisar växer fort och är väldigt nyfikna vill den lilla familjen passa på att upptäcka naturen tillsammans under året.
Följ med på den spännande upptäcksfärden tillsammans med kastrullerna...

Kasper och Karolina har väntat så länge och äntligen på nyårsdagen föds deras lilla bebis. Det är den första bebisen på året. Små bebisar innebär en hel del arbete, men kastruller växer fortare än människorbarn och det gäller för Kasper och Karolina att hänga med. Eftersom bebisen är så nyfiken och alltid vill lära sig nya saker, bestämmer sig kastrullerna för att göra utflykter i naturen varje årstid. Det är självklart en hel del andra saker som händer, precis som vanligt...


Pedagogisk tanke med tema NATURKUNSKAP


Att på ett roligt sätt få veta mer om den svenska naturen och årstiderna, NO.

I den tolfte delen får Kasper och Karolina berätta hur det gick till när de reste till USA och åkte bil längs östkusten ner till Florida. Den här berättelsen utspelar sig för väldigt länge sedan, nämligen 1957. 

Kasper och Karolina har länge längtat att få berätta den här historien som utspelar sig för nästan sjuttio år sedan. Berättelsen handlar om författarens föräldrars resa när de var nygifta och arbetade i USA. De gjorde en väldigt lång utflykt längs ostkusten, ända ner till Florida. Bland annat fick de se en riktig indian som stod vid vägkanten. Läs om alla spännande upplevelser!


Pedagogisk tanke med tema SAMHÄLLSORIENTERING


Att på ett roligt sätt få veta mer om geografin på USA:s västkust samt lite om hur statskicket är, ämne SO. 

I den trettonde delen är Kasper liten igen och berättar om hur roligt det var att åka i snöbacken. I alla fall fram till han behövde åka och träffa doktorn...

Kasper berättar om när han var liten och gick i skolan. Rasterna var väldigt roliga och den här berättelsen utspelar sig på vintern, precis när snön kommit. Fröken är noga med att alla ska ha hjälm på sig, för det är viktigt att skydda huvudet i backen. Men så inträffar en liten olycka som gör att Kasper får väldigt ont i armen och behöver åka för att träffa doktorn. Vilken otur! Fast han lär sig något viktigt: hur bra kroppen är att läka sig själv.


Pedagogisk tanke med tema KROPPEN


Att på ett lättsamt sätt få lära sig om kroppens förmåga att läka sig, ämne SO. 

eBöcker (ePub):

SERIEN OM DEN GRÅ KASTRULLEN

 

UTGÅVOR DEL 1 DEN GRÅ KASTRULLEN - Hur allt började

 

ISBN 9789198107104 - Trådbunden Hårdpärm, 40 sidor (18 i färg), 152*216*7 mm, publ

ISBN 9789187633454 - Mjukpärm, 148*210*3 mm (häfte)

ISBN 9789187633409 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 2 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL PARIS

 

ISBN 9789198107111 - Mjukpärm, 148*210*3 mm (häfte)

ISBN 9789187633089 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 3 DEN GRÅ KASTRULLEN GIFTER SIG

 

ISBN 9789187633461 - Mjukpärm, 148*210*3 mm (häfte)

ISBN 9789187633416 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 4 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL LONDON

 

ISBN 9789198107135 - Mjukpärm, 148*210*3 mm (häfte)

ISBN 9789187633362 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 5 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL EUROPA

 

ISBN 9789198107142 - Mjukpärm, 148*210*3 mm (häfte)

ISBN 9789187633423 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 6 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL ITALIEN


ISBN 9789187633775 - Mjukpärm (kommande)

ISBN 9789198107159 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 7 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL ISRAEL

 

ISBN 9789187633782 - Mjukpärm (kommande)

ISBN 9789198107166 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 8 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL IRAN

 

ISBN 9789187633812 - Mjukpärm (kommande)

ISBN 9789198107173 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 9 DEN GRÅ KASTRULLEN FÅR EN NY KOMPIS

 

ISBN 9789198107197 - Mjukpärm, 148*210*3 mm (häfte)

ISBN 9789187633287 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 10 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL SAMERNA

 

ISBN 9789187633836 - Mjukpärm (kommande)

ISBN 9789187633577 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 11 DEN GRÅ KASTRULLEN FÅR EN BEBIS


ISBN 9789187633980 - Mjukpärm, nytt format: 152,4*228,6mm (kommande)

ISBN 9789188231192 - ePub Aktiv

 

 

UTGÅVOR DEL 12 DEN GRÅ KASTRULLEN RESER TILL USA & FLORIDA

 

ISBN 9789187633997 - Mjukpärm (kommande)

ISBN 9789188231369 - ePub Aktiv (uppdaterad 2024-05-08)


UTGÅVOR DEL 13 DEN GRÅ KASTRULLEN TRÄFFAR DOKTORN


ISBN 9789187633584 - Mjukpärm (kommande)

ISBN 9789187633591 - ePub Aktiv